Puzsér a Facebookon

Friss topikok

  • jana-ina: De jól mondod! (2015.01.09. 16:27) Havas Henrik: a bulvárherceg képmutatása
  • majashurka: @peti134: Nagyon félreérted a videót, itt nem a homoszexualitások szidásáról van szó, hanem arról,... (2014.06.27. 21:54) Fuck tolerance!
  • Anita Márton (törölt): Szerintem nagy butaság, amit mondták. A pszichoterápia még csak nem is hasonlít a gyónásra és egyá... (2013.11.09. 23:47) Az új idők istene
  • TGabi: Puzsér nem buta ember, de sajna eléggé félművelt. Itt van pl. ez a bulvár elleni, folyamatos jajve... (2013.07.07. 23:15) Mi a bulvár?
  • Hassak: Emlékszem arra, hogy mikor gyerek voltam, volt egy álmom. Olimpiai bajnok/olimpiai résztvevő akart... (2013.06.12. 14:19) Nemzeti aranyláz

Mi a költészet ma?

2012.04.13. 14:10 :: Puzsér

38 komment

Címkék: hiphop

A bejegyzés trackback címe:

https://puzser.blog.hu/api/trackback/id/tr24408819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spontan · http://erdekessegek.info 2012.04.13. 17:09:38

Ady és Petőfi ma a Facebook-on publikálnák a verseiket, az emberek meg lájkolnák és megosztanák.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.04.13. 18:20:43

Ja, ez igaz. Néha olyan rímek bukkannak fel az ilyen (egyébként gyakran szar) rap zenékben, hogy szavalni lehetne.
Kövezzetek meg, de néha 2 arc-ot is hallgatok.

a_tom 2012.04.13. 18:29:58

Szerintem az igazi költészet megáll zene nélkül is. Ez benne a jó, papír, ceruza kell és kész. Ha önmagában is jó akkor jó, ha nem akkor a szart hiába díszcsomagoljuk.
Sőt, a rossz zene el tud rontani egy jó szöveget is akár.
Egy jó költő nem feltétlen jó előadó vagy jó zeneszerző is, és nem feltétlen tud vagy akar együttműködni másokkal.
De ott van rengeteg Petőfi meg Ady, kortárs, stb.. vers, lehet őket hangszerelni meg előadni bátran, felőlem próbálkozhatnak.
Mondjuk az igaz hogy youtubon meg facebookon a kutya nem néz meg versolvasást, de nem biztos hogy minden költőnek ez a célja.

Mondom ezt úgy hogy sose értettem vagy éreztem a költészetet :)

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.04.13. 18:44:59

Egy darab komment maradt? A többiben mindenki téged szid? ÖKÖR!!! Szánalmas vagy! Gondolkozz már te tahó! Vagy olvass igazi verset!!!
faszfejkirály
LOLOLOLOLOLOLOLOLOLOL

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.04.13. 18:56:07

kurva opera
mind1, akkor is faszfej vagy

grammatika36 2012.04.13. 21:37:03

Hát, ez azért érdekes megközelítés...Tény, hogy könnyebb széles körben elfogadtatni a vers műfaját zenei közegben, és a rap műfaja jó eszköz ebben (persze csak, ha jól csinálják). De remélem, Te se gondoltad komolyan, hogy ez lenne az egyetlen eszköz. Lehet, hogy maradi vagyok vagy a tanító beszél belőlem, de én szeretek verset olvasni és ma is vannak jó költők, akik zene nélkül is megállják a helyüket. Amúgy a klasszikusokat is meg lehet szerettetni, pl. ezt csinálja a Kávészünet együttes. Tény, hogy ma nagyon nehéz verseskötetet eladni, és a zenei körítés sokkal szélesebb rétegeket tud elérni.

davidem 2012.04.14. 09:11:38

Ez is egy jó meglátás. Szerintem még lehetnek valahol igazán jó költök. A rap számomra egy gusztustalan alantas zenei stílus. Várom a következő videót, Robi!

Savas 2012.04.14. 12:09:33

Puzsér is mondja, hogy nem a fősodort kell keresni, (mert az valóban alantas nagyon sokszor), hanem le kell menni az utcára a kötőkért (ami egyáltalán nem kell, hogy az újdonsár erejével hasson, mert mindig is így volt:költőink egy jó része úgy halt meg, hogy semmilyen szinbten nem voltak elismerve, vagy szélesebb körben nem voltak ismertek), iolletve elhúzni az - egyébként ingyenes - Slam Poetry estek valamelyikére. A könyv halálában mondjuk nem értek egyet.

Savas 2012.04.14. 12:10:02

egy korrektort kérek legközelebbre, köszönöm. :)

LaMonteOld 2012.04.14. 22:50:32

hát...azért a hiphop eléggé leszűkült hely költőket keresni.

Mégis, kik írják vajon a reklámszlogeneket, a marketing dumákat, a megnyerő felkonfokat, kik tudják szavakkal eladni magukat, ezek nem költők? A tehetség nem azonos az erkölccsel. A legordasabb politikusi hazugságokhoz is kell költészet, aminek dallama van, ami az emberekhez eljut.

Szerintem a mai korral az (is) a baj, hogy aki tehetséges többnyire "opportunista" is egyben, így nem egy hétvégi underground hiphop lemezen lesznek a rímei, hanem mondjuk egy Google konferencián ő fogja meggyőzni zseniális szavajárásával a részvényeseket hogy jól teszik ha adnak nekik ötmilliárd dollárt egy műholdra mert attól nagy reklámbevétele lesz a cégnek. A költő nem attól költő hogy rímeket farag. Ennél sokkal több kell, és néha a rím nem is fontos. Elég ha valaki előveszi Szilágyi Domokos verseit. Vagy megnézi, Majakovszkij miket csinált (vigyázat, magyarra ritkán fordítják jól)

a_tom 2012.04.15. 08:11:02

A reklámszövegírók, marketingizék, médiagecik nem költők, sőt inkább anti-költők. Szerintem a művészet attól ami, hogy igaz, hiteles. Egy "rossz" ember is lehet művész, ha az alkotása a valóságot, vagy az alkotó világát mutatja meg igazul.
Ha azt mutatja amit a befogadó akar látni, azt giccsnek hívjuk.
Ha pedig nem is a giccset árulja, hanem ahoz kapcsolva akar valami mégkellemetlenebbet lenyomni az ember torkán az már a legalja.
Az embert talán a tudat jellemzi leginkább. Gondolkodásunk, érzékelésünk csodálatos, egyedi, óriási dolgokra vagyunk képesek általa. Tudatunk módosítása akár hasznos is lehet, önkéntesen, néha, mértékkel. De mikor mások piszkálnak bele a tudatalattinkra hatva az akaratunk és érdekeink ellenére azt a legkomolyabb emberiség elleni bűnnek tartom, kb egy szinten a testi sértéssel, gyilkossággal.

LaMonteOld 2012.04.15. 11:59:43

Ez egy szép és erkölcsös megközelítése a művészeteknek, de ki mondja meg hogy mi az igaz, és mi a hiteles? Minden ember mást talál igaznak, hitelesnek. Vannak emberek akik számára hiteles a Twilight, mert hiteles érzelmi hullámvasutat ad nekik a könyv és ettől nekik az már hiteles.

Ilyen abszolút dolgokat szerintem nincs olyan ember a Földön - bizottság, tömörülés, gyűlés, stb. meg pláne - aki meg tudna határozni.

"Ha azt mutatja amit a befogadó akar látni, azt giccsnek hívjuk." - Ezek szerint Mozart, Bach, Beethoven koruk nagy giccses zeneszerzői voltak, manapság meg van Martin Scorsesénk, John Williamsünk és Stephen Kingünk.

Tudatalattinkra sokkal alattomosabb dolgok hatnak mint egy mezei TVreklám, még ha a legundorítóbb módon is akar rádsózni mondjuk egy valutaalapú személyhitelt. Elég pl. Budapesten kimenni az utcára és az utca emberének a hangulatát átvenni. Ez sokkal csúfosabb dolgokra képes mint egy egyszerű monitor a meleg szobában.

Egyébként érthető hogy dühös vagy a giccsekre és anti-költőknek nevezed ezeket az embereket, de akkor is tehetségesek, különben nem tartanának ott, ahol. Lehet hogy szemét faszok de akkor is van tehetségük ahhoz a költészethez aminek hatása van és eljut az emberekhez. Ezt a "giccses" jelzővel sem tudod megállítani, hisz valószínű nem azok jutnak a legmagasabbra akik szembeszökően szirupos nyelven fogalmazzák meg az egyértelműt, hanem észrevétlen becsempészik, harmóniába rendezik a mondanivalójuk lényegét, legyen ez akármilyen alantas. Ez az aminek hatása van, ez az amiért olyan mezei porszívóügynök mint a Brian Tracy most 50 villával rendelkezik szerte a világban és egy "motivációs" előadásért millió dollárokat is képesek neki leszurkolni nagyobb cégek.

Szerencsére a világ azért nem csupán fekete és fehér, ezen kívül van nekünk Háy Jánosunk, Kányádi Sándor még mindig az élők körében, Kapecz Zsuzsa remek könyveket ír. A költészetet ha csupán önmagában létező dolgot nézzük, nem mint olvasástól és olvasókörnyezettől függőt, a költészet köszöni jól van és nagyokat mosolyog amikor pár ember szerint eltűnőben van. Mert ami eltűnőben van, az inkább az az ember aki az értelmet meg tudja különböztetni a hétköznapi opportunizmustól.

LaMonteOld 2012.04.15. 12:02:50

A Twilight csak kisarkított példa volt, onnantól el lehet kezdeni vitatkozni: hitelesek-e: Wass Albert, Kertész Imre, Márai Sándor, Carlos Castaneda, Osho, Alejandro Jodorowsky, stb., sőt, Platon, Pütagorasz és Hérakleitosz szerint az első nem hiteles író Homérosz volt. Akkor most ki is mondja meg a frankót?

bungics (törölt) 2012.04.15. 21:49:22

"Szép öcsém, be nagy kár, Hogy apád paraszt volt s te is az maradtál."

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ez most nagy hülyeség.

SarahConnor 2012.04.15. 22:02:06

A költészet, vagy általában az irodalom mindenütt ott van és nagyon sokféleképpen lehet tálalni, csomagolni. Igen, hip-hop-ba is, de kár erre fókuszálni. Az egyetlen, ami számít, hogy ki hol találja meg.

-petter- 2012.04.15. 22:38:23

bakker, most vettem észre, hogy a jobbra lévő gombafelhő micsoda?!

Holdkóros Tónyó 2012.04.16. 00:39:21

Akik szeretik a költészetet, azok szeretik a rap zenét és fordítva. Akik meg azt mondják, hogy a költészetet csak nyomtatásban tudják élvezni, utoljára általános iskolában olvastak verset. Ha valaki egy műfaj szerelmese, akkor megtalálja azokat a csatornákat, ahol ebből a legtöbbet kaphatja. Ezért hiteltelenek a fikázó kommentek.
De aki nem bírja a zenei alapot, annak AKPH Újonc pölö kiadta a verseit kötetben, meg lehet venni, feltenni a polcra. Egy repper verseskötetét. Meg ott van ugye a slam poetry... de aki vágja az úgyis vágja, aki meg nem az nem is szeretheti a költészetet ha eddig ezeket nem fedezte fel magának. Vagy kurvagyorsan kezdje el.

bungics (törölt) 2012.04.16. 09:48:11

@Holdkóros Tónyó: "Akik szeretik a költészetet, azok szeretik a rap zenét és fordítva."
A rap és hip-hop (vagy minek nevezitek), az egy Amerikából átvett műfaj. Az angol nyelvnek pedig teljesen más a tagolódása, ritmikája, mint a magyarnak: ami angolul jól hangzik (megmozgat, "érzed", ritmust vélsz benne felfedezni), az magyarul, ill. magyarban idegesítő. Mert a mi nyelvünkhöz idegen. Ugye elég csak azt említenem, hogy nálunk a mondat végén lemegy a hangsúly. Ha ezt nem hallod, már idegen a fülnek, érzi az ember, hogy valami nem stimmel, még ha meg sem tudja az ember fogalmazni mi a baj. Ha egy sima pop számban is az énekes rosszul hangsúlyoz, nem a magyar nyelv szabályai szerint, máris úgy érezzük, hogy nem jó a szám, sőt hamisságnak is lehet hallani.
Én sem veszek kortárs versesköteteket (na jó, Varró Dánielt igen, a gyerekeimnek), de azért még ma is olykor-olykor olvasgatok Ady verseket. Mert imádom.
De könyörgöm, ízlésről ne vitázzunk már.

Holdkóros Tónyó 2012.04.16. 11:13:59

@bungics: A válasz ott van a kommentedben. Nem hallgatsz rap zenét, mert annyira azért nem érdekel a költészet, hogy a mainstream csatornákon kívül is keresd. Nem a hangsúlyokkal van neked bajod, mint ahogy nem is lehet, mert ilyesmi egész egyszerűen nem létezik. Például gondolj csak bele: időmértékes verselés biztos rémlik. Csapj alá egy fasza alapot és kész a rap.
Azért áll fel a masszőr a hátamon az értetlenkedő kommentektől, mert számomra ennek a posztnak a tartalma annyira alapvető és régen tudott, mintha azt mondaná, hogy a dohányzás káros. Egy közhely.

LaMonteOld 2012.04.16. 14:09:50

Tonyó, a rap kábé úgy aránylik a költészethez ma mint mondjuk egy szócikk egy 1000 oldalas lexikonhoz. Igen, költészet a rap, de a költészetnek csak kis része rap.

Gé a könyvtáros 2012.04.16. 21:12:21

Kedvenc költőm, ihletett alkotás közepette:
sakerlife2.mme.hu/hu/content/webcam-1
A munka gyümölcsei minden remény szerint április 20-án látnak napvilágot :)

Jópár verseskönyv-bemutatón volt már szerencsém részt venni, és hát igen, a költő hátba veregetésére összegyűlő 20-30 fő, kb. a teljes érdeklődést reprezentálja. Na jó, még vagy 10 jön hozzá a későbbiekben.

Viszont az általános csatornákon (YT, fb) kívül vannak szakosodott helyek is, ahol tobzódhatnak a költők: vers.lap.hu/kuldj_verset_a_netre/11233984
A színvonal, az bizony elég változatos, na de nem mindegy? Bizonyos, nekem tetsző nézetek szerint értékesebb és építőbb, ha Te magad írsz - táncolsz, énekelsz, festesz stb. - úgy, ahogy sikerül, de _aktívan_ , mintha csakis passzívan fogyasztanád a mégoly elismert magaskultúrát. Ennek fényében a legócskább fűzfapoéta is valami értékeset tesz a világhoz, ha mást nem, a saját jó napját :)

Nekem amúgy Faludy, Weöres Sándor, József Attila, és kb. ennyi.

Hip-hop téren vhol a Sub Bass Monster - Ludditák vonalon voltam leragadva...
Szóval Akkezdet Phiai, Funktasztikus, Hősök. És még kiket érdemes? Tippeket kérek.

der 2012.04.17. 19:18:02

Valaki meg tudná mondani 1.55-től mi az ami szól...?

mercenaryntx · http://yithian.freeblog.hu 2012.04.18. 15:04:23

Bennem a zene kapcsán fogalmazódtak meg hasonló gondolatok. Ma egy Vivaldi minden bizonnyal breakcore-ban nyomulna és úgy írná meg a Négy évszakot. Elvégre nem csak a klasszikus formák képviselhetnek művészeti értéket, így a zenés formában előadott költemények sem kevesebbek azoknál, mint amiket eleve papírra szántak.

A Bobafett-es bevágásért pedig külön respekt! ;)

Mikkala 2012.04.20. 17:55:17

A költészet zene nélkül is megáll.
Szerintem nem kell temetni a lírát. Sokan írnak ma is verseket, és sok jó vers van köztük. Viszont egy jó marketinges jól jönne a költőknek;-)

dembel 2012.04.23. 21:04:17

Szerintem próbálj olvasni Egor Letovot (ha érdekel, küldök magyar nyersfordítást). Ő egy szibériai punkzenész volt - az szerintem költészet, amilyent itthon sosem találtam.

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2012.04.27. 20:08:27

A klipben is szereplõ " mint alantas " zenét író Awfultol engedd meg, hogy idézzek:
"Ha nem tetszik neked ez báttya, akkor a faszt a szádba "

Gé a könyvtáros 2012.04.28. 21:03:22

Na és erre a slam poetry a könyvtárba megy:
www.facebook.com/Aholmegszakad

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2012.05.01. 17:41:51

Alkotás, előadás, két külön dolog. Szerencsés esetben mindkettő lehet művészet, akár együtt is. De hadd legyenek már külön-külön is művészet, légy oly jó, ne kelljen már tarkón vágnom valakit strandpapuccsal.

Endlessride 2012.05.03. 00:24:15

Tény, hogy sok a "hulladék" az underground rap szcénában, de olykor igazi gyöngyszemekre lehet találni. Például az utolsóként bevágott Funktasztikus féle "Molylepke" könnyedén beférne egy irodalom órára. A fanyalgóknak mondanám még, hogy a ma irodalmi értékként kezelt művek sokszor indexen kezdték, vagy kigúnyolták őket, szemétként kezelték, ma pedig az a tananyag. Vitathatatlan, hogy a rap zene művészetté nőtte ki magát, csak ezt sokan hajlamosak elutasítani az "alantas" múltja miatt. Na mindegy, majd pár év múlva remélem ilyeneket is elemeznek majd irodalom órán:
www.youtube.com/watch?v=a4Yf-SRjw_M

Harsanyi 2012.05.06. 17:46:37

Róbert! Most aztán elgondolkodtatott. Nagyon kedvelem a költészetet, az 1600 évektől napjainkig . Ha valaki temetni akarja a verses köteteit ne tegye én szívesen átveszem. A megzenésített vers nem új keletű dolog és hazánkban is vannak remek előadók, együttesek akik művelik. Én a rap műfajt mint zenét nem kedvelem és ezért a szövegeket, ami Ön szerint a modern líra nem tudom megismerni. De nem zárkózom el előle, mivel érdekel a kortárs költészet is. Vannak amatőr költői portálok ha oda felkerülnének szélesebb körben is ismerté válhatnának.

bársonyszemű borbála 2012.05.18. 13:00:57

Most mi van? Megyünk vissza a költészet kezdeteihez? Ti. anno nem állt meg a saját lábán a líra, hanem dallammal, zenei kísérettel ment csak. Balassinak a versei is dallammal éltek, aztán azok lekoptak, és mi már a szövegeket ismerjük csupán. Puzsér sokszor eredeti, de felszínes.

roqfort 2012.05.25. 11:30:54

Lukács és a Tankcsapda. 2 generáció tudja betéve a szövegeit, az éve szövegírója is volt a srác.

59Issew 2012.05.28. 14:56:29

A teljesség igénye nélkül pár tipp, akiket érdemes hallgatni: A már sokat emlegetett Akkezdet Phiai, Punnany Massif, DSP, Deniz, Funktasztikus és külön kiemelném Tkyd-et, nálam 1 az 1ben költészet amit csinál, mindenkinek ajánlom.
Amúgy nem csak repp műfajban vannak költők, ott van pl. a Quimby, Kiss Tibi szövegei elképesztően jóak. A Punnany Massif meg nagyon sokszínű, világzenei elemekkel tarkított hiphop, van még mit felfedezni.
süti beállítások módosítása